Szervezet


Kedves Érdeklődő!

1996-ban egy olyan rendhagyó kezdeményezés indult el az országban, amely kiemelkedően tehetséges középiskolás diákok számára biztosít kutatási lehetőséget a legjobb hazai kutatóhelyeken. A diákokat a laboratóriumok, intézetek, műhelyek megtalálásában azóta egy könyv segíti, amely az ott dolgozó mentorok listáját tartalmazza. Már az első, 1996-os kiadvány is közel háromszáz kutatási helyet sorolt fel, míg a 2008-as tizenegyedik, bővített kiadás már több mint 800-at. Vannak mentoraink Ausztriában, Ausztráliában, Szerbiában, Kanadában, Romániában és az USA-ban is. A kutatható témákat az abortusztól a zsinagógákig mintegy 3000 címszó fedi le. A tudományos akadémia 112 tagja mentorunk, de emellett részt vesz munkánkban számos elismert professzor és alkotmánybíró. A mentorok listáját tartalmazó könyvet minden év elején az összes hazai és környező országbeli magyar középiskola igazgatója megkapta, és több mint ezer tehetséges tanulókhoz személyesen is eljutott már. 2012/2013-as tanévtől kezdődően a könyvformájú mentorlistát egy interneten elérhető adatbázis váltotta fel, amelyhez az összes tagunk belépést nyer.

1999. július 24-én a Kutató Diákok Országos Konferenciáján megalakult a tudományos kutatómunkát végző középiskolás diákokat, tudományos diákköreiket, mentoraikat és korábbi kutató diákokat összefogó Kutató Diákok Országos Szövetsége (röviden KutDiák).

Jelenleg már csaknem hatezer itthoni és környező országbeli magyar diák kutat különböző kutatóhelyeken és középiskolai diákkörökben. A szövetség tagjainak többsége falvakban illetve kisvárosokban él és több százan pedig Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján illetve a Vajdaságban tevékenykednek. A kiemelkedő eredményt elérő diákok amerikai, horvát, ír, izraeli és német tehetséggondozó táborokban kitűnő eredménnyel vettek részt. Beléptünk az Ashoka Internationalba is, ahol dél-amerikai programokkal kezdtük meg az együttműködést. Diákjaink közül a legjobb 2002-től a Nobel-díj átadás vendége.

Rendezvényeink

bemutatkozas_3

A kutatás lehetőségének biztosítása mellett fórumot is teremtünk a kutató diákoknak munkájuk bemutatására. A tudományos élet minden „publikációs” módját igyekszünk ezáltal a diákok elé tárni. Három nagy versenyünk van, közülük a legrégebbi a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája, vagy ahogy többen is ismerik: a TUDOK. Itt minden év tavaszán több mint 150 résztvevő körülbelül 100 előadással indul. Közülük idén több mint ötvenen jöttek a határainkon túlról. A szakmai zsűrik értékelése alapján a legjobbak az egyetemi diákkörök országos konferenciáján (OTDK) is megmérettethetik magukat. A nagyszámú résztvevőre való tekintettel 2002-től minden évben több magyarországi régióban, valamint Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban első fordulóként regionális diákköri konferenciákat szerveztünk. 2012-től Magyarországon a regionális konferenciákat tematikus konferenciák váltják fel: Humán- és Társadalomtudományi, Élet- és Környezettudományi, illetve Műszaki- és Reáltudományi Konferenciákat rendezünk. Ezeken a konferenciákon pedig az eddigieknél is jobban érvényesülnek a tehetséggondozási szempontok.

2003-tól minden évben meghirdetésre kerül másik versenyünk: a Tudományos Esszépályázat. A legkülönfélébb tudományterületekről beérkező dolgozatokat két-három fős szakértő zsűri bírálja el. A 15-20 oldalas írások rendszeresen megjelenési lehetőséget kapnak neves szaklapokban, illetve saját internetes magazinunkban: a KutMagazinban.

2008-tól megrendezésre kerül továbbá Tudományos Poszterversenyünk is. A diákoknak poszterüket 5 percben kell bemutatniuk a háromfős szakértő zsűrinek, amit kérdések és a poszter tanulmányozása követ. A rendezvény célja többek között az is, hogy a diákok megismerkedhessenek a mai tudományos konferenciák világával, melyen remélhetőleg a későbbiekben lehetőségük lesz részt venni, ám akkor már egy ilyen korai gyakorlattal a hátuk mögött.

A 2012/2013-as tanévben egy KutDiák Tudományos hétvége kerül megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában, amely otthont ad már több éves hagyományként a Tudományos Esszépályázat díjátadó ünnepségének, illetve az idei évben a Tudományos Poszterversenynek is.

bemutatkozas_4

1997-ben rendeztük meg a Kutató Diákok I. Országos Konferenciáját Kecskeméten, amelyet 1998-tól minden év nyarán egy nyolcvanfős káptalanfüredi tábor követett. Ide mindig az elmúlt évben valamelyik versenyünkön díjat nyert kutató diákokat hívjuk meg. Előadóként eddig olyan neves közéleti szereplők és tudósok tiszteltek meg minket jelenlétükkel, mint Lovász László, Ritoók Zsigmond és Kondorosi Éva akadémikusok, illetve Sólyom László volt köztársasági elnök, Bihari Mihály az alkotmánybíróság volt elnöke, valamint például Kepes András, Vitray Tamás és Esterházy Péter. Ennél azonban talán sokkal többet mond el az a lelkesedés és témaszeretet, amely kivétel nélkül mindegyik vendégünket jellemezte. Sőt ma már azt is elmondhatjuk, hogy szerencsénk volt olyan előadót is magunk között tudni, aki egykoron még diákként vett részt a konferencián.

bemutatkozas_5

A versenyeken kívül számos közösségi programunk várja az érdeklődőket. Három tudományos tagozatunk (a Humán- és Társadalomtudományi, az Élet- és Környezettudományi és a Műszaki- és Reáltudományi) által közösen, illetve tagozatonként önállóan szervezett találkozók is színesítik a tanéveket. Ezeken a találkozókon különböző tudományos előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők, múzeumokba, kiállításokra van lehetőségük ellátogatni a résztvevőknek. Természetesen, a szakmai programok mellett nagy hangsúlyt kapnak közösség építő beszélgetések, programok. Ezek a találkozók a tudományos gazdagodás mellett fontos építőkövei a mozgalomban kialakuló társas kapcsolatoknak, barátságoknak, amik tulajdonképpen közösséggé fognak össze minket.

További tevékenységünk

bemutatkozas_6

A kutató diákok önálló tudományos lapjának létrehozására már a kezdetektől több kezdeményezés is történt. Lelkes diákoknak köszönhetően végül a Kutató Diákok Országos Szövetségének 2007-es káptalanfüredi közgyűlésén született döntés a magazin létrehozásáról. A lap KutMagazin néven 2007 novemberében indult, jelenleg átalakításokon megy át. A KutMagazin elsődleges célja, hogy a tudományokat közelebb hozza a középiskolásokhoz, szerethetővé és érthetővé tegye számukra. Az érdeklődők több rovat közül választhatnak. A rovatok minden cikkéhez lehet véleményt írni, elősegítve ezzel az olvasók és a szerzők kommunikációját. Az érdeklődők nem csak kérdezhetnek az írásokkal kapcsolatban, de észrevételeket is tehetnek. Mindemellett a KutMagazin új profilja lesz az is, hogy KutDiák rendezvényekről szóló beszámolók is megjelennek majd.

A tanárok munkájának segítésére tanár-diák kutató-párokat, internetes virtuális munkacsoportokat, naprakész oktatási segédanyagokat, tanári kutatói ösztöndíjakat szervezünk. 2005-ben megalakult partnerszervezetünk a Kutató Tanárok Országos Szövetsége (www.kuttanar.hu). Az iskolai diákkörök mellett egyetemi intézetekhez kötődő diákkörök, eladássorozatok, táborok működését segítjük elő.

Elismerések

bemutatkozas_7

A kezdeményezést az 1998-as oxfordi, a 2000-es debreceni és a 2001-es washingtoni tehetséggondozó konferencián nemzetközi összehasonlításban is egyedülállóan sikeresnek minősítették, sőt a mozgalom elindítója Csermely Péter többek között az elindított kezdeményezésért megkapta a EU Descartes-díját, melyet a tudomány népszerűsítéséért kerül kiosztásra. A NATO és az UNESCO támogatásával eddig három ízben rendeztünk nemzetközi konferenciát, ahol 25 ország hasonló mozgalmai hazánk vezetésével létre hozták a “Network of Youth Excellence”-t (www.nyex.de).

Jelentkezés a mozgalomba

bemutatkozas_8
Ha úgy döntesz, hogy jelentkezel a mozgalomba, jelentkezésed elfogadása után megkapod a hozzáférést az elektronikus mentorlistához. Ebből választhatsz magadnak kutatóhelyet. Ha az önálló kapcsolatfelvétel után elnyeri tetszésed a labor (műhely, kutatóközpont stb.) és önálló munkába kezdesz örömmel várunk bármelyik versenyünkön, hogy megmutathasd eredményeid és összemérhesd tudásod más kutatókkal. Addig is bármikor szívesen látunk bármelyik rendezvényünkön, akár, mint résztvevő, akár mint a szervezésben segítő diák. Ha tagja akarsz lenni ennek a mozgalomnak, kérlek, lépj be a jelentkezés blokkba és add meg nekünk az ott kért információkat. Jelentkezéseddel természetesen semmilyen kötelezettséget nem vállalsz.

Ha bármilyen kérdésed, kérésed van, szívesen állunk rendelkezésedre:

Kutató Diákok Mozgalma
email: kutdiak (kukac) kutdiak (pont) hu

Szakmai tagozatok – bevezető

A KutDiák szakmai tagozatai azért jöttek létre, hogy összefogják az azonos tudományterületen kutató fiatalokat, és tájékoztassák őket a szakmai versenyekről, eseményekről. Év közben találkozókat szerveznek, ahol a versenyeken kívül is van lehetőség témába vágó érdekes előadásokat hallgatni, kötetlen beszélgetésekbe mélyedni.

A tagozat vezetői és helyetteseik már előzőleg bizonyították versenyeinken rátermettségüket, hozzáértésüket. Ha szakmai kérdésetek vagy kérésetek lenne, nyugodtan keressétek a tagozatok vezetőit, mert ők ismerik legjobban a tudományterületüket és a tagozat többi tagját, az éppen folyó kutatásokat.

Minden tanévben szervezünk legalább egy találkozót tagozatonként, amelyre minden KutDiákot szeretettel várunk, nem csak az adott tagozat tagjait. Az elmúlt években megfordultunk többek között a Csodák Palotájában, múzeumokat látogattunk, erőművet és olajfinomítót fedeztünk fel, sőt még terápiás kutyákról is sokat megtudhattunk.

Minden tagozat életében a találkozókon kívül fontos program a KutDiák Esszépályázat is, ezt a versenyt ugyanis kifejezetten a tagozatvezetők és helyetteseik szervezik. A jelentkezőket szekciókba osztják be, tájékoztatják őket a verseny állásáról, a zsűrizéshez a szakma elismert tagjait keresik fel. A verseny egy előkelő programokkal összekötött díjkiosztóval zárul, amelyre nem csak a díjazottaknak éri meg ellátogatni.

Ha felkeltették érdeklődésedet a tagozatok, és úgy érzed, szívesen csatlakoznál egyhez – vagy akár többhöz is – akkor ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Humán- és Társadalomtudományi Tagozat

A Humán- és Társadalomtudományi Tagozat a KutDiák legrégebben működő tagozata. Célja, hogy összefogja a humán- és társadalomtudományok iránt érdeklődő diákokat, illetve azokat, akik elég elhivatottnak érzik magukat a kutatáshoz.

Tudjuk, hogy rendkívül nehéz a kutatás megkezdése, a téma kiválasztása, a témához megfelelő szakmai mentor felkeresése. Többek között ezekben szeretnénk segíteni nektek annak érdekében, hogy minél hamarabb megtaláljátok a számotokra legérdekesebb témát. Ennek megvalósításához egy levelezőlista létrehozását tervezzük, ahol a humán- és társadalomtudományokkal kapcsolatos híreket, cikkeket, tanulmányokat osztanánk meg veletek, amelyek akár ötletet is adhatnak nektek. Itt akár a saját kutatásotokról is írhattok, javaslatokat tehettek, vagy megjegyzéseket fűzhettek egymás munkáihoz.

Terveink között szerepel egy tagozati találkozó megszervezése is, ahol a múzeumlátogatás mellett vitakörökön és előadásokon is részt vehettek. Szeretnénk továbbá olyan „régi” KutDiákokat bemutatni, akik egykor a tagozat diákjai voltak, ma azonban már ezen a területen dolgoznak, így kaphattok egy képet a későbbi lehetőségekről.

A KutDiák által szervezett versenyeken pedig érdemes elindulni, hiszen a kutatás és a versenyek során szerzett tapasztalatok mellett a legjobbak egyetemi pluszpontokkal is gazdagodhatnak.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet, vagy kérdésed van, keress minket bátran!

Műszaki- és Reáltudományi Tagozat

A műszaki- és reáltudományi tagozat a KutDiák egyik legfiatalabb tagozata. 2005-ben alapított elődje még csak a műszaki tudományokat foglalta össze, 2012-től már a reál érdeklődési diákokat is ez a tagozat fogja össze. A tagozat programjában műszaki intézmények látogatása, különböző, pl. robotikai témájú találkozókon való részvétel, valamint kirándulások szerepelnek. A közös programok közötti időben a tagozat tagjai a tagozatos levelező listán tudják tartani a kapcsolatot. Itt megosztják egymással régebbi tapasztalataikat, saját eredményeiket, valamint aktuális tudományos kérdéseket vitatnak meg. A tagozat, a belső aktivitáson túl, a többi tagozattal együttműködésben fontos szerepet tölt be a KutDiák rendezvények lebonyolításában, különösképpen az Esszépályázatban.

Élet- és Környezettudományi Tagozat

Az Élet- és Környezettudományi Tagozat (a továbbiakban ÉKT) a Kutató Diákok Mozgalmának permanensen legnépesebb csoportja. Rövid gondolkodás után arra jutottunk, hogy ez azért lehet így, mert sokan a “kutatás” fogalmához a természettudományi kutatásokat csatolják, amiben van igazság. A világ megismerése ősidők óta az ember egyik legfőbb célja (már az őskorban is ez volt az ősember célja, amellett persze, hogy elkerülje, hogy megegye őt az oroszlán). És a manapság természettudományok témakörbe foglalt tudományterületeken dolgozók épp a világot kutatják kicsiben, nagyban, egészben, darabokban, élve vagy halva, stb. Mert mit tegyünk, ha egyszer kíváncsiak vagyunk? Kérdezzünk! És mit tegyünk, ha a tanár úr/tanárnő nem tud válaszolni, de még a Google sem? Na, ha ez Veletek előfordul, arra az eshetőségre javasoljuk, hogy csatlakozzatok hozzánk! Országszerte egyetemek, kutatóközpontok és egyéb laboratóriumok munkatársai állnak rendelkezésetekre, csak tudni kell, hogy hol keressétek őket (segítek: nálunk!)

Hozzávetőlegesen ahány kutató, annyi téma van a listánkban, amelyek között bízunk benne, hogy megtalálod az érdeklődésednek megfelelőt, legyen az biokémia, atomfizika, csillagászat, genetika, geológia, ökológia, vagy bármi más, amit a korlátos fantáziám most kihagyott. Az is csak Rajtad áll, hogy milyen mélyen szeretnél belefolyni az adott témába; talán nem leszel örök életedre kutató, tapasztalatnak akkor is nagyon hasznos lehet néhány hét, hónap egy adott témával foglalkozó kutatók társaságában, csak mert elősegíti a tudományos gondolkodásmód kialakulását (amire nem is tudod, hányszor és hol lehet szükséged!).

Persze nem utolsó szempont az ismeretségek megszerzése sem. Ahogy mindenféle tudományban (és nem tudományban) előnyös, ha az ember széles ismeretségi körrel rendelkezik, a természettudományok területén is fontos a kooperáció (pl. két labor ki tudja cserélni egymással a részfelfedezését, hogy valami hatalmas újdonság süljön ki belőle). Ugyanígy a ÉKT tagjai között is remek kapcsolathálózat épül ki, az „idősebbek”, (de legalábbis tapasztaltabbak) segítik az újoncokat (saját élményem is ez). Épp ezért szervezünk minden évben tagozatos találkozókat. Idén a Központi Kémiai Kutatóintézetet, a Szegedi Kutatóközpontot és a csillebérci Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetet látogatjuk meg. Így szinte minden tudományágat lefedünk, hiszen kémiával, fizikával, biológiával és a határterületeikkel is foglalkozunk majd. És ha már arra járunk, mármint Csillebércen, akkor egy öko-geo-túra keretén belül felfedezzük a Budai hegyeket is. Nem rejtett célunk ezzel interdiszciplináris kutatókat nevelni Belőletek. Mert úgy tartjuk, hogy egy kutató, főleg, ha fiatal, nyitott kell hogy legyen a világra , hogy ne csak a saját szakterületén belül vesszen el.

Természetesen ha már saját kutatásod van, akkor is érdemes csatlakozni hozzánk, és indulni a versenyeinken (TUDOK, KutDiák Tudományos Esszépályázat, KutDiák Tudományos Poszterverseny). Az ezekkel kapcsolatos kérdéseiteket is készséggel fogadjuk, és igyekszünk pontosan válaszolni. Alább olvashatjátok az elérhetőségeinket.