Hambuch Mátyás


Ügyvezető elnök

Elérhetőség: hambuch.matyas (kukac) kutdiak (pont) hu

1993. október 19-én született Pécsen. Tanulmányait a pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpontban kezdte, majd a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában folytatta. 2011-ben fél évet a münsteri Wolbeck Gimnáziumban tanult, Némtországban. 2013-ban érettségizett és felvételt nyert az ELTE BTK régészet szakára, ehhez motivációt többek között a 2012 nyarán a PTE által megrendezett Jelenkori Régészet táborban kapott. Németül beszél.

Érdeklődési köre főként a történelem, illetve régészet, valamint a földrajzi tudományokon belül a társadalom földrajz, illetve a Mecsek természetföldrajza.

2011-től a mozgalom aktív tagja. A  2012. évi TUDOK-on Petőcz puszta történetét feldolgozó előadásával  Első díjat nyert. Így került a Kutató Diákok nyári, káptalanfüredi táborába, ahol a közgyűlés megválasztotta a Humán- és Társadalomtudományi Tagozat tagozatvezető-helyettesének. 2013 júliusában a Kutató Diákok Országos szövetségének elnökévé választották. 2014 júliusától az ügyvezető elnöki posztot tölti be a Mozgalomban.

Kutatási témái
Földrajz: A Tettyei mésztufa barlang kialakulása és története, Ausztria és Magyarország demográfiai fejlődése a közös történelem tükrében
Történelem: Részvétel: Mondd el, hogy tudjuk! az Európai Unió által támogatott, a Terror Háza Múzeum, a XX. Század Intézet vezetésével meghirdetett TÁMOP 3.2.9. számú és Audiovizuális emlékgyűjtés néven létrejött pályázatban, amelyen iskolája is részt vett.
A Pálos rend 20. századi történelme, majd 2011 óta egy eltűnt baranyai falu, Petőcz puszta történetével foglalkozik.

Versenyeredmények
Földrajz: 2011/2012 OKTV 24. helyezés: Tettyei mésztufa barlang története és természetföldrajza, 2012 Gábor Ferenc pályázat első helyezés, 2012/2013 OKTV döntő: Ausztria és Magyarország demográfiai összehasonlítása a történelem tükrében, 2013 Földgömb nemzetközi földrajz verseny 9. hely csapatban
Történelem: 2012 TUDOK Első díj: Az eltűnt falu, 2013 báró Keresztes-Fischer Ferenc történelem verseny 1. hely Petőcz puszta újkori történelme

Pécsett a PVSK tájfutó szakosztályának 2005 óta tagja. Hobbija a tájfutás, túrázás, ping-pong és az olvasás.

2011-ben a történelemtanárom javaslatára indultam el a TUDOK-on, a regionális konferencián nem jutottam tovább, de megtetszett, hogy hasonló korú diákokkal oszthatom meg a kutatás élményét. A következő évben is elindultam TUDOK-on, ahol Első díjat kaptam, s így a káptalanfüredi táborba kerültem,  itt váltam igazán a csapat részévé. A KutDiáktól nem csak a jó hangulatú és mindig izgalmas konferenciákat, hanem sok új barátságot, és milliónyi boldog pillanatot köszönhetek!