Kevey Dóra


Tagozatvezető
Élet- és Környezettudományi Tagozat

Elérhetőség: kevey.dora (kukac) kutdiak (pont) hu

 

Dóra 1995. 09. 13-án született Debrecenben, de születése óta Pécsen lakik. Jelenleg a Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának biológia-kémia tagozatos végzős diákja.
 
Biológiával már egészen kisgyermek kora óta foglalkozik, édesapja Dr. Kevey Balázs már 3-4 éves korában magával vitte az erdőbe cönológiai felvételeket készíteni. Általános iskolájában, a PTE 1. Számú Gyakorló Általános Iskolában lehetősége nyílt számos biológia versenyen részt venni, mint a Kaán Károly és a Herman Ottó országos biológiaverseny, ahol többször is megyei dobogós helyezést ért el.
 
Kutatási témája a pécsi Mecsek pusztuló feketefenyveseinek és az alatta megjelenő molyhos tölgyes újulatnak vizsgálata és összehasonlítása a hegység zavartalan molyhos tölgyeseivel. A 2013-as Tudományos Diákok Országos Konferenciáján az ebből készült prezentációért Ökológia-geológia szekcióban Nagydíjat kapott, így részvételt nyert a 2013-as káptalanfüredi kutatótáborba. A tavalyi tanévtől a Mozgalom Élet- és Környezettudományi Tagozat tagozatvezetőjeként tevékenykedik.
Még ebben az évben OKTV-n biológiából I. kategóriában 12. helyezést ért el.
 
Kiskorától fogva szeret az erdőben kirándulni, tagja a gimnázium cserkészcsapatának, valamint kikapcsolódásként lovagol. Az éneklés mindig nagy szerepet töltött be az életében, magánénekre jár, kórussal megfordult már Litvániában és Kínában is a 2010-es kórusolimpián.
 
Iskolánkban nagy népszerűségnek örvend a Tudományos Diákok Országos Konferenciája. Biológiatanárom hatására indultam a versenyen, a mozgalommal és tagjaival, viszont igazán csak a káptalanfüredi kutatótáborban ismerkedtem meg, amely felejthetetlen élményt nyújtott. Hajdani iskolatársaimmal is találkoztam, akik ugyancsak tagok, de sok hasonlóképp fantasztikus embert is megismertem, így a KutDiákkal egy remek közösség tagja lettem. A mozgalom nem csak kutatási szomjam oltására ad lehetőséget, de egy olyan csapattal ajándékozott meg, ahol mindenki segítőkész, tehetséges, akikkel jó összedolgozni, beszélgetni, szórakozni. És bár az ország más-más pontjairól, határon innen és túlról jövünk, mégis életre szóló barátságokat kötünk, és felejthetetlen élményekkel gazdagodunk. Az, hogy az Élet- és Környezettudományi tagozat vezetője lehetek, hatalmas megtiszteltetés és remélem sok új kutató pályafutását segíthetem. Ha érdekel a biológia, kémia, fizika, ökológia, geológia (és még sorolhatnám), akkor bátran írj nekünk és mi segítünk, hogy megvalósíthasd ötleteidet, Önmagadat!