Papp Eszter


Tagozatvezető
Műszaki- és Reáltudományi Tagozat

Elérhetőség: papp.eszter (kukac) kutdiak (pont) hu

1995-ben született Székesfehérváron, majd 10 évvel később Pátkára költözött, jelenleg is ott lakik négy kisebb testvérével és szüleivel. A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnáziumban tanult, 2014-ben érettségizett és felvételt nyert az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Fizika Szakára.

A fizika mellett, melyet gimnáziumi fizikatanára, dr. Ujvári Sándor szerettetett meg vele, foglalkoztatja a biológia és a média világa is. Műsorvezetőként dolgozik egy székesfehérvári rádiónál, ami újabb és újabb lendületet ad neki a fizika tanulmányozásában. Fontosnak tartja, hogy sokféle területen próbáljuk ki magunkat, hiszen a szabadidős tevékenységeinkből energiát meríthetünk a munkánkhoz és a tudomány mellett a kapcsolataink fenntartása is létfontosságú.

Fizikával kapcsolatos pályafutását 10. osztályban kezdte, amikor egy flakonokból készített szökőkút modellel nevezett a Lánczos Kornél Fizikaversenyre. Ezen a versenyen ugyan még nem ért el eredményt, de ez csak ösztönözte: atomfizikáról olvasott könyveket, majd Sukorón mért radioaktivitást.

Három iskolatársával, Viola Hajnalkával, Ladiszlai Mátéval és Sárdi Leventével indultak a 2012-es Országos Hlavay Junior Mérnökversenyen, ahol egy űrrakéta tervezése volt a feladat. A csapat második helyezést ért el.

2013-ban a TUDOK-ra egy atomi erő mikroszkópot épített és a szintén a versenyre készülő Viola Hajnalka és dr. Bokor Nándor révén betekintést nyert a hologrammok világába is. A tematikus fordulón megosztott második helyezést értek el, majd Eszter az országos fordulón első helyezett lett, melyben nagy szerepet játszott tanára, dr. Ujvári Sándor és mentora, Eszes András segítsége. A holográfiával kapcsolatos ismereteit hasznosítva Viola Hajnalkával együtt a Lánczos Kornél Gimnáziumban megszervezett alkotóhéten tanársegédként adták át tudásukat diáktársaiknak. Ugyan ebben az évben ismét nevezett a Lánczos Kornél Fizikaversenyre atomi erő mikroszóp modelljével és Különdíjban részesült.

A jövőben a biofizikával és a nanotechnológiával szeretne foglalkozni és a versenyzést is szeretné folytatni.

Minden fiatalnak, aki kutatni szeretne, csak ennyit üzen: Tanuljatok, bízzatok magatokban, mert hihetetlen dolgokra vagytok képesek; ne szégyelljetek segítséget kérni és néha azért tartsatok szünetet, mert kell a kikapcsolódás!

2012-ben ismerkedtem meg a Mozgalommal, amikor beneveztem a TUDOK nevű versenyükre, ami kapcsán részt tudtam venni a káptalanfüredi Kutatótáborukban, ahol számos ösztönző előadást hallottam és nem utolsó sorban ott ismerkedtem meg a többi kutató diákkal. Nagy élmény velük dolgozni, hiszen egy összetartó csapat és mindig újabb és újabb motivációt adnak. Azért szeretek KutDiák lenni, mert ha bárhol elakadok a munkában, tudom, hogy biztosan akad egy segítő kéz; továbbá annyi, de annyi érdekes és rendkívül okos emberrel találkozom a rendezvények során. Aki KutDiák lesz az egy összetartó csapatra és jó hangulatra számíthat!