Szladek Máté


Ügyvezető elnök

Elérhetőség: szladek.mate (kukac) kutdiak (pont) hu

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem másodéves hallgatója. A Hallgatói Önkormányzat aktív tagja. Ezen felül informatikát tanít, kurzust tart az egyetemen.

Budapesten a BMSZC Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziumában érettségizett kitűnő eredménnyel. Kiemelkedő munkájáért elnyerte a Neumann plakettet.

Érdeklődési köre sokfelé kiterjed. Az informatika mellett kiemelkedő szerepet kap valamennyi természettudomány.  Ezek mellett kedvelt tudományos tevékenységei között kitüntetett helyen szerepelnek a csillagászati és a madártani- környezetbiológiai megfigyelések. Véleménye szerint a közvetlen élményszerű tapasztalatszerzés, a természeti környezetben végzett megfigyelések, mérések, vizsgálatok a mai világban sem nélkülözhetőek. Fontos ambíciót jelent számára a tudomány fiatalok körében való népszerűsítése.

Általános iskolás korában nemzetközi német nyelvvizsgát tett, az angol nyelvi ismereteinek nagy részét az iskolapad mellett anyanyelvi környezetben, Kanadában szerezte.

Középiskolás korában csatlakozott iskolája karate klubjához, mely révén országos sportversenyeken, OB-n, majd a Világkupa dobogóján állva kétszer is képviselhette Magyarországot.

Edzőjének és egyben középiskolai tanárának, Orbán Sándornak tehetségazonosító és tehetséggondozó programjához (Komplex3+T) 2014-ben csatlakozhatott. Ez a program adott lehetőséget a kutatómunkálataihoz, melyeket a sajtó és a televízió mellett különböző konferenciákon bemutathatott.

A Kutató Diákok Országos Szövetségéhez 2016-ban csatlakozott, amikor kutatótársával előadták kutatásukat a TUDOK Humán- és Társadalomtudományi Tematikus Konferencián. Ebben az évben nyert először meghívást az Országos Diákkonferenciára.

Következő évben (2017), immár egy másik kutatással a XV.KutDiák Tudományos Esszépályázaton, ismételten helyezést ért el, így ismét eljuthatott az Országos Diákkonferenciára, ahol a közgyűlés a Kutató Diákok Országos Szövetségének Műszaki és Reáltudományi Tagozat Tagozatvezető-helyettesének választotta.

A 2018-as évben tanulmányaira hivatkozva visszavonult, ám a mozgalomtól és a kutatói élettől nem tudott elszakadni és meglepő fordulatként egy újabb díjazott kutatása által (2019) ismételten részese lehetett az Országos Diákkonferenciának, ahol a közgyűlés megbízta az elnöki pozíció betöltésével, 2020 óta a szervezet ügyvezető elnöke.

Hihetetlen élményt és új tapasztalatokat nyújtott számomra az összes eddigi KutDiák-os rendezvény, amelynek részese lehettem. Rendkívül hálás vagyok a Mozgalomnak, hogy olyan hozzám hasonló diákokkal találkozhattam, akik már fiatalon azon fáradoznak, hogy kutatásaikkal a világot egy jobb, élhetőbb hellyé tegyék. Nagy örömmel tölt el, hogy azon dolgozhatok, hogy a diákok abban a fantasztikus élményben részesüljenek, mint én valaha. Minden erőmmel azon leszek, hogy ez az élmény túlszárnyalja az eddigieket és minél többen élvezhessék a KutDiák nyújtotta lehetőségeket. Ezt azért is tartom kiemelkedően fontosnak, mert szeretett világunk eljövendő problémáival a jelenleg fiatal kutatóknak kell majd szembeszállniuk.