Jandó Benedek


Tagozatvezető

Elérhetőség: jando.benedek (kukac) kutdiak (pont) hu

 

2004. május 2-án született Budapesten és azóta is ott él. Jelenleg a Veres Pálné Gimnázium végzős diákja, de tanulmányai mellett számos szervezetnél dolgozik önkéntesként, mint például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vagy a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság.

Kiskorától kezdve érdeklődve fordult a természet felé és rendszeresen tett fel kérdéseket annak működésével kapcsolatban. Ez kezdetben mindenféle élőlény, például rovarok, gyűjtésében nyilvánult meg, majd idővel kisebb vizsgálatokban, amik egyfajta autodidakta fejlődést tettek lehetővé. Általános iskolás korában kipróbálta magát a Kaán Károly, majd a Herman Ottó nevével fémjelzett tanulmányi versenyeken, ahol 17., 9., majd 3. helyezést sikerült elérnie. A kutatói lét igazán 15-16 éves korában kezdte érdekelni. Önkénteskedett az egykori Dunakutató Intézetben, majd az ELTE Etológia tanszékén és az ELTE Viselkedésökológiai Kutatócsoportjában is. Bár érdeklődése mindig is kiterjedt a természet és az élővilág egészére, de valahogy a madarak kerültek a középpontba. Ennek köszönhető, hogy belépett a MME-be, majd alapító tagja lett az MME Ifjúsági tagozatának, amiben azóta is igyekszik minél nagyobb szerepet vállalni a budapesti fiatal madarászok koordinálásával.

Első komoly kutatását a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával, Dr. Juhász Alexandra pályázatában végezte. Ez a módszertani kutatás az európai vadlúdfajok monitorozásának modernizálásával és a módszerek precizitásának növelésével foglalkozott. Ezzel a témával indult is a 2020/21-es TUDOK-on, ahol a kutatási terv tömbben második helyezést ért el. A vadludas kutatással párhuzamosan elkezdte vizsgálni az időszakos vizes élőhelyek jelentőségét a vízimadarak vonulásában. Az ebből a monitoringból származó eredményekből cikket is írt, amivel a 2022-es Esszépályázaton első helyezést sikerült elérnie. Ezek az eredmények hozzásegítették ahhoz, hogy az autodidakta módon megszerzett tudását további kutatásokban használja fel.

Fő érdeklődési területe az ökológia, illetve az evolúcióbiológia és a parazitológia. A biológiai területek mellett szabadidejében gyakran foglalkozik zenével és természetfotózással. Emellett nagyon szeret, a szépirodalmi nyelvet, a szakmai publikációknál jobban kihasználó, ismeretterjesztő cikkeket írni és előadásokat tartani.

Szerintem az emberek eredendően kutatók. Vegyük csak azt, hogy mennyire valószínűségi alapon döntünk, amikor a racionális gondolkodás legegyszerűbb formáit alkalmazzuk. De ide tartozik az esszencialista rendszerszemléletünk is, ami nélkül gyakorlatilag semmilyen halmazt nem vagyunk képesek átlátni. Ennek az alapvető adottságunknak köszönhetjük kíváncsiságunkat is, ami folyamatosan kérdések feltételére ösztökél minket. Mégis kiemelkednek az átlagemberek közül azok, akik a feltett kérdésekre adott egyszerű válaszokkal nem elégednek csak úgy meg. Objektíven járják körül a témát és a véletlent kijátszva próbálnak általánosan alkalmazható válaszokat keresni a kérdéseikre. Ők a kutatók közt is kutatók és amit alkalmaznak, az a tudomány, melynek első ránézésre talán nem egyértelmű, de megvan a maga misztikus és megfoghatatlan része. Megvannak a határai, amiket feszegethetünk és megvannak a maga hibái is.