Peti Soma József


Ügyvezető Elnök

Elérhetőség: peti.soma (kukac) kutdiak (pont) hu

 

Nagykanizsán a Zrínyi Miklós és Bolyai János Általános Iskolában végezte el általános tanulmányait jeles eredménnyel. Kiemelkedő tanulmányi eredményeiért és országos sportteljesítményéért elismerésben részesült. A középiskolát a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnáziumban végezte el. 2022-ben tett kitűnő érettségivel felvételt nyert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Nemzetközi Gazdálkodás szakára.

Érdeklődési köre sok irányba kiterjed. A kézilabda mellett kitűnően helyt áll az amerikai futball, kosár, röplabda, motorsport pályákon és az airsoftban is, mindemellett kiemelkedő szerepet kap valamennyi természettudomány. Kedvelt tudományos tevékenységei között kiemelkedő helyen szerepel a csillagászat és a történelmi korok tanulmányozásai. Véleménye szerint az embernek meg kell tapasztalnia a természettudományokat, érzékelnie kell őket a különböző érzékszerveivel megfigyelések, mérések, vizsgálatok által. Fontos feladatának tekinti a tudományok népszerűsítését, ismertetését a hozzá hasonló korúak körében.
Gimnazista korában nemzetközileg elismert nyelvvizsgát tett angol nyelvből, illetve négy évig a német nyelv szépségeit sajátította el az iskolapadban. A Református Gimnáziumban 2019-ben, majd 2022-ben is „Az Év Diákja” címet nyerte el. Kitűnő tanulmányi eredményei mellett, számos tanulmányi versenyen vett részt. Versíró és versmondó versenyeken szerepelt, az iskola közösségi munkájából is kivette a részét. Nem fél irányítani a közösséget és közönség előtt szerepelni.
Első osztályos kora óta aktívan sportol. A különböző sportágak mellett a kézilabda kísérte végig életútját. Marczinka Csaba tanár úr hatására szeretett bele a sportba, akivel országos eredményeket is elért, majd 2016-ban nevelő egyesületétől Veszprémbe igazolt az Éles Kézilabda Iskolába, ahonnan másfél év után visszatért Nagyanizsára. Gimnazista évei alatt a Csurgói KK játékosaként kézilabdázott a magyar ifjúsági első osztályban. Azóta a különböző konditermeket és magát érősíti.
A Kutató Diákok Szövetségéhez 2020-ban csatlakozott, amikor előadta kutatását a TUDOK Humán- és Társadalomtudomány Tematikus Konferenciáján, hazai körülmények között, Csurgón. Ezt követően a TUDOK Kárpát-medencei Konferenciáján Helytörténet Szekcióban Első Díjas lett, amivel lehetőséget kapott elindulni az OTDK-n, azonban fiatal kora miatt nem kvalifikálhatott a Stockholmi tanulmányi Nóbel-díjért folytatott viadalra.
2021-ben ugyanezzel a kutatással kihasználta a lehetőségeit és elindult az OTDK-n, ahol kiemelkedő elismerésben részesült és sok tapasztalattal gazdagodott gimnazistaként az egyetemisták között. Ebben az évben kapott meghívást a XXV. Országos Diákkonferenciárra, ahol a közgyűlés a Kutató Diákok Országos Szövetségének Humán- és Társadalomtudomány Tagozat Tagozatvezetőjének választotta.

Ezt követően a KutDiákban tevékenykedett és leérettségizett kitűnő eredménnyel, amiért tantestületi dicséretben részesült. Munkájáról mi sem ad jobb tanúbizonyságot, mint az, hogy a 2022-ben megrendezett XXVI. Országos Diákkonferencián a közgyűlés a Kutató Diákok Országos Szövetségének Elnökévé választotta.

2023-ban elnöki mandátuma lejárata után munkája, elszántsága, közösségépítő szerepe és a Social Média munkacsoport sikeres vezetése miatt a Kutató Diákok Országos Szövetségének ügyvezető elnöke lett.

Elképesztő élményt és örömet okozott nekem minden KutDiák-os rendezvény, hiszen hozzám hasonló kutató diáktársaimat ismerhettem meg és köthettem többükkel barátságot. Rendkívül hálás vagyok a mozgalomnak, hogy gondolkodó, a lexikális tudáson kívüli ismereteket elsajátító diákokkal találkozhattam, akik már fiatalon arra törekszenek, hogy szebbé és jobbá tegyék a világunkat és megoldják azokat a problémákat amik jelen vannak és/vagy jelen lesznek a jövőben. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszerűsítsem a KutDiák-ot és minél több embert segítsek abban, hogy gondolkodó, tudatos, az átlagnál értékesebb és kiemelkedőbb személyiség és ember lehessen. Azért célom és érdekem ez, hogy a szeretett világunk eljövendő problémáival a jelenleg fiatal kutatók szálljanak majd szembe és győzzék le azokat.