Molnár Janka Sára


Tagozatvezető-helyettes
Műszaki- és Reáltudományi Tagozat

Elérhetőség: molnar.janka (kukac) kutdiak (pont) hu

1997. január 11-én született Pápán. Jelenleg a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium végzős diákja. Érdeklődési körébe tartozik valamennyi természettudomány, kiemelten a fizika és matematika.

Kiskora óta rajong a fizikáért, ennek ellenére első kutatásait 5. illetve 6. osztályos korában humán területen végezte. Vizsgált pólófeliratokat különböző szempontok alapján, illetve asszociációs teszteket töltetett ki fiatalok körében. Ekkor került először kapcsolatba a KutDiák mozgalommal, ugyanis 2009-ben II. KUTDIÁK Poszterversenyen különdíjat, a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának regionális fordulóján I., míg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciáján III. helyezést ért el. Ekkor még túl fiatalnak érezte magát a közösség életébe való komolyabb bekapcsolódáshoz, ezért szeretett volna még pár évet várni az újabb versenyekkel. Ezen felül elhatározta, hogy a legközelebbi versenyen már kedvenc tárgya, a fizika témakörébe tartozó kutatással indul.

Fizikával kapcsolatos kutatásait 2012-ben kezdte. Ekkor kapcsolódott be a MTA Wigner FK Részecske és Magfizikai osztályának Lendület Innovatív Detektorfejlesztő csoportjába. Itt sokszálas proporcionál kamrák építésével és fejlesztésével kezdett el foglalkozni. A kutatóintézetbe folyó munkái mellett barátjával és nagypapájával vizsgálta erős mágneses tér növényekre gyakorolt hatását, illetve tervezett és épített egy újfajta elven működő napcellát. Kutatásainak eredményével 2014-ban kapcsolódott újra be a KutDiák versenyekbe. 2015-ben VIII. KutDiák Tudományos Poszterversenyen I., míg a XV. TUDOK- Országos Konferencián különdíjat kapott.
A kutatóintézetbe folyó kutatásával –villogó detektorok építésével- számos hazai és nemzetközi versenyen részt vett. Többek között indult a XXII. Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján is, ahol ezüst minősítést kapott, illetve elnyerte a legjobb poszterért járó díjat. Ezen felül részt vett a Fényes MAGYAROK pályázaton, ahol I., illetve a XXIV. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, ahol III. helyezést ért el.

Kétszer, 2014-ben, illetve 2015-ben is elnyerte a Felfedezettjeink pályázat különdíját.

Számos iskolában, illetve tudományosabb helyen tartott már előadást; többek között előadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett a II. InnoDiák fórumon, illetve szintén a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást a Fényes MAGYAROK Középiskolai Ösztöndíj átadóján.

Szabadidejében szeret olvasni, sakkozni, ping-pongozni, illetve biciklizni.

A Kutató Diákok Országos Szövetségének közgyűlése 2015 júliusában tagozatvezető helyettessé választotta.

Komolyabban 2014-ben csatlakoztam a Mozgalomhoz. Hihetetlen nagy élmény volt számomra olyan diákokkal találkozni, akik egyrészt megértik kutatásomat, nem lepődnek meg azon, hogy középiskolásként kutatok, másrészt nagyon jó humorérzékük van, életvidámak, és jellemükkel motiválni tudnak. A számos találkozót, illetve versenyt minden diáknak teljes szívből csak ajánlani tudom, ugyanis itt lehet igazán megtapasztalni, hogy milyen vidám és szórakoztató is lehet a tudomány.
Nagyon boldog voltam, mikor beválasztottak a vezetőségi tagok közé. Remélem, eljössz a versenyekre, vagy a találkozókra (vagy esetleg mindkettőre), hiszen csak így tudom/ tudjuk megmutatni neked is, és te is csak így tudod megtapasztalni, hogy milyen szórakoztató és csodálatos is lehet a tudomány, illetve a legifjabb kutatók milyen nagy életvidámsággal bírhatnak.