Laufer Tamás Jónás


 

Tagozatvezető-helyettes

Elérhetőség: laufer.tamas (kukac) kutdiak (pont) hu

Jelenleg a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 11. osztályos matematika specializációjú tanulója.

Már egész kicsi korom óta érdekli természet, ám amikor a gimnáziumba jelentkezett, elsősorban a matematika és a történelem foglalkoztatta. A természettudományok iránti szenvedélyére, akkor döbbent rá, amikor csatlakozott az iskola Tudományos Diákköréhez.

Fő érdeklődési területei a fizika, kémia, biológia és a matematika, de a történelem, és a pszichológia is érdekli.

2016 nyarán kezdett el kutatni, a Debreceni Egyetem természettudományi táborában, ahol azzal foglalkozott, hogy a látás milyen hatással van az egyensúlyra. Ez, az alapvetően biomechanikai téma adta az ötletet neki, hogy tovább folytassa a kutatást, és 2016 októberében csatlakozott a KutDiákhoz.

2017-ben matematika-fizika-nanofizika szekcióban nagydíjas lett az „Egyensúly befolyásolása érzékszervekkel, és stresszel” című biofizika kutatásával. Ezzel a témával a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is indult, ahol 3. helyezést ért el.
2018-ban a KutDiák Tudományos Esszépályázatán reáltudományok szekcióban és a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen is 3. helyezett lett az „Egyensúly befolyásolásának kutatása 2.0, avagy balesetek megelőzése okostelefonnal” című projektjével.

2018-ban a Teleki Tudományos Diákkörének diákelnöke lett, és azóta hetente szervez érdekes előadásokat és programokat az érdeklődőknek. A TDK mellett Székesfehérváron tudománynépszerűsítő tevékenységbe kezdett. Célul tűzte ki, hogy tevékenységével elérje, hogy minél több fiatal kezdjen bele kutatásba és érezze át az alkotás örömét.

Szabadidejének nagy részét a barátaival tölti, szeret olvasni, és filmeket nézni. Emellett hobbi szinten vív és wakeboardozik.

A KutDiák Mogalomban elért eredményei által részt vett a 2017-es és a 2018-as káptalanfüredi diákkonferecián, és az utóbbiban Műszaki- és Reáltudományi tagozatvezető-helyettesnek választottak.

Úgy gondolom, hogy a kutatás egyik legnehezebb része az ötlet megszületése. Nagyon sokan ezen a ponton abba a hibába esnek, hogy ledegradálják az ötletüket, és inkább nem kezdenek bele a kutatásba. Szerintem nem az ötlet az őrültség, hanem ha hagyod elveszni. Én anno nem hagytam elveszni, és talán ez volt életem egyik legjobb döntése.