Peti Soma József


Tagozatvezető

Elérhetőség: peti.soma (kukac) kutdiak (pont) hu

Jelenleg a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Általános Iskola és Kollégium végzős diákja. A Magyar Kézilabda Szövetség aktív tagja, a Csurgói Kézilabda Klub első osztályú Ifjúsági csapatának játékosa.

Nagykanizsán a Zrínyi Miklós és Bolyai János Általános Iskolában végezte el általános tanulmányait jeles eredménnyel. Kiemelkedő tanulmányi eredményeiért és országosan elismert sportteljesítményéért elismerésben részesült.

Érdeklődési köre sok irányba kiterjed. A kézilabda mellett kitűnően helyt áll az amerikai futball, kosár, röplabda és motorsport pályákon is, mindemellett kiemelkedő szerepet kap valamennyi természettudomány. Kedvelt tudományos tevékenységei között kiemelkedő helyen szerepel a csillagászat és a történelmi korok tanulmányozásai. Véleménye szerint az embernek meg kell tapasztalnia a természettudományokat, érzékelnie kell őket a különböző érzékszerveivel megfigyelések, mérések, vizsgálatok által. Fontos feladatának tekinti a tudományok népszerűsítését, ismertetését a hozzá hasonló korúak körében.

Gimnazista korában nemzetközileg elismert nyelvvizsgát tett angol nyelvből, illetve a német nyelv szépségeit sajátítja el az iskolapadban. A Református Gimnáziumban 2020-as év „Az Év Diákja” címét nyerte el. Kitűnő tanulmányi eredményei mellett, számos tanulmányi versenyen vesz részt. Versíró és versmondó versenyeken szerepel, az iskola közösségi munkájából is kiveszi a részét, ezentúl nem fél irányítni a közösséget és közönség előtt szerepelni.

Első osztályos kora óta aktívan sportol. A különböző sportágak mellett a kézilabda kísérte végig életútját a mai napig. Marczinka Csaba tanár úr hatására szeretett bele a sportba, akivel országos eredményeket is elért, majd 2016-ban nevelő egyesületétől Veszprémbe igazolt az Éles Kézilabda Iskolába, ahonnan másfél év után visszatért Nagyanizsára. Gimnazista éveit a Csurgói KK játékosaként kezdte és azóta is ezt a csapatot erősíti.

A Kutató Diákok Szövetségéhez 2020-ban csatlakozott, amikor előadta kutatását a TUDOK Humán- és Társadalomtudomány Tematikus Konferenciáján, hazai körülmények között, Csurgón. Ezt követően a TUDOK Kárpát-medencei Konferenciáján Helytörténet Szekcióban Első Díjas lett, amivel lehetőséget kapott elindulni az OTDK-n, azonban fiatal kora miatt nem kvalifikálhatott a Stockholmi tanulmányi Nóbel-díjért folytatott viadalra.

2021-ben ugyanezzel a kutatással kihasználta a lehetőségeit és elindult az OTDK-n, ahol kiemelkedő elismerésben részesült és sok tapasztalattal gazdagodott gimnazistaként az egyetemisták között.

Ebben az évben kapott meghívást az Országos Diákkonferenciárra, ahol a közgyűlés a Kutató Diákok Országos Szövetségének Humán- és Társadalomtudomány Tagozat Tagozatvezetőjének választotta.

„Elképesztő élményt és örömet okozott nekem minden KutDiák-os rendezvény, hiszen hozzám hasonló kutató diáktársaimat ismerhettem meg és köthettem többükkel barátságot. Rendkívül hálás vagyok a mozgalomnak, hogy gondolkodó, a lexikális tudáson kívüli ismereteket elsajátító diákokkal találkozhattam, akik már fiatalon arra törekszenek, hogy szebbé és jobbá tegyék a világunkat és megoldják azokat a problémákat amik jelen vannak és/vagy jelen lesznek a jövőben. Minden erőmmel azon leszek, hogy népszerűsítsem a KutDiák-ot és minél több embert segítsek abban, hogy gondolkodó, tudatos, az átlagnál értékesebb és kiemelkedőbb személyiség és ember lehessen. Azért célom és érdekem ez, hogy a szeretett világunk eljövendő problémáival a jelenleg fiatal kutatók szálljanak majd szembe és győzzék le azokat.”