Ambrus Kinga Orsolya


Tagozatvezető-helyettes

Elérhetőség: ambrus.orsolya (kukac) kutdiak (pont) hu

 

2005. június 12-én született Nagyváradon, Romániában, azóta itt él és tanul. Jelenleg 12. osztályos tanuló az Ady Endre Elméleti Líceumban matematika-informatika intenzív angol szakon.
A Kutató Diákok Országos Szövetségéhez 2023-ban csatlakozott. Ekkor indult először a TUDOK-on a „Pleurotus Ostreatus gombafaj cellulóz-acetát lebontóképességének vizsgálata” című munkájával, mellyel a döntőben a Kutatási terv tömb szekcióban első helyezést ért el, kutatótársával együtt. A kutatás fő célja bebizonyítani, hogy az egyedek több generáción keresztül történő pontos szelekciójának eredményeként, képes lesz lebontani akár a használt cigaretta filtereket is. A kutatás során megvizsgálták, hogy melyik táptalaj, illetve környezeti tényezők a legoptimálisabbak az említett gombafaj tenyésztésére. Ebben az évben meghívást kapott a XXVII. Országos Diákkonferenciára, ahol a közgyűlés során megválasztották Élet- és Környezettudományi Tagozat Tagozatvezető-helyettesének.
Szintén 2023-ban második helyet ért el a „Kulin György” nemzetközi verseny biológia szekciójában a „Baktériumok tenyésztése Petri csészékben” című dolgozatával. Ugyanezen a versenyen dicséretben részesült egy másik munkájával, a „Hulladéklebontó gombák” című dolgozattal.
Szabadidejében szívesen fedez fel új sportokat, jelenleg úszik, de tájfutott és falmászott is. A természetben eltöltött idő rendkívül fontos számára, illetve a családjával és barátaival töltött alkalmakat is értékesnek tartja. Az olvasásnak mindig fontos szerepe volt az életében. Véleménye szerint az olvasás segít magunkat jobban megismerni, megélni új élményeket, nem mellesleg tudással is gazdagít bennünket. Fontos számára megismerni új embereket, kultúrákat, helyeket, szokásokat, hiszen hisz abban, hogy ezek az új ismeretek alakítják és formálják az embert, illetve lehetőséget adnak számára, hogy fejlődjön és tovább csiszolódjon.

Örömmel tölt el, hogy a KutDiák mozgalom részese lehetek, mivel egy olyan inspiráló és támogató közösség tagjává váltam, ahol lelkes fiatalok motiválják egymást a kitartó munkára. A tudományos kutatás során a felfedezés és az elért eredmények nyújtotta öröm olyan érzést nyújt, amit mással nehéz összehasonlítani. Az új információk és eredmények megosztása másokkal még gazdagabbá teszi ezt az élményt.