Bózsik Vilmos


Tagozatvezető-helyettes

Elérhetőség: bozsik.vilmos (kukac) kutdiak (pont) hu

 

2004-ben, Budapesten született, de erős szálak fűzik Kecskeméthöz is. Most végzett a Szent István Gimnáziumban, és indul tovább az egyetem felé.

Gimnáziumi évei alatt a biológiától fizikán és informatikán át kémiáig minden természettudományba belekóstolt, még versírással és szónoklással is próblákozott, de végül a kémia világában találta meg helyét. Véleménye szerint a tudományokat – főként a természettudomnyokat – aligha lehet tisztán elméletben oktatni, gyakorlatban, aktívan szeret új ismeretekre szert tenni.

A tanulmányok és tudomány mellett szabadidejét a természetben tölti – kerékpározással, túrázással, fotózással, tájképek készítésével. Leghűségesebb útitársa a fényképezőgépe, bárhova megy, magával viszi. Gyakran vesz részt különböző airsoft játékokon is, ahol az összeszedettségén, és koncentrációján igyekszik javítani. A könnyű- és komolyzene elhivatott rajongója, hangulattól függően Paganini hegedűhangversenyeitől egészen a Rammsteinig minden műfajt örömmel hallgat.

Általános iskolában C1-es szintű nyelvvizsgát tett angol nyelvből, majd gimnázium végén B2-es szintűt németből. A gimnázium végén elnyerte az Erdős Pál Plakettet a négy év alatt szerzett természettudományos eredményeiért, szorgalmáért, és odaadásáért. Az évek alatt folyamatosan kereste a kiívásokat a különböző versenyeken, két évig versenyszerű szónoklással is próbálkozott. A diákönkormányzat munkáját ott segítette ahol tudta, sok iskolai rendezvényen irányította a hang- és világítástechnika felállítását. Az iskolarádiót is megjavította amikor elromlott. A diákönkormányzati szervezésű eseményeken és gimnáziuma tanárzenekarának több fellépésén is fotósként örökítette meg a felejthetetlen pillanatokat.

Általános iskolában aktívan és versenyszerűen teniszezett. Gimnáziumi éveiben annyira megszerette a kerékpározást, hogy a Covid-járványtól kezdve tömegközlekedés helyett minden reggel kétkeréken, kimelegedve, és egy pár perc késéssel ért be óráira.

2023-ban mentorai támogatásával elindult a TUDOK Élet- és Környezettudomány Tematikus Konferenciáján, majd a kétéves eredménytelen OKTV versenyzés után – legnagyobb meglepetésére – nagydíjas lett a TUDOK Kárpát-medencei Konferenciáján kémia, biokémia, mikrobiológia és biotechnika szekcióján. Nagydíjával meghívást kapott a XXVII. Országos Diákkonferenciára, ahol a közgyűlés a Kutató Diákok Országos Szövetségének Élet- és Környezettudományi Tagozatának Tagozatvezető-helyettesének választotta.

Eddigi életemben két dolgot sajnálok: hogy nem ismertem az anyai nagyapámat, és hogy nem hallottam előbb a kutdiákról. A TUDOK előtt azt hittem minden gimnazista verseny csak a látszólag véget nem érő készülésről szól, és nem létezik mégegy gimnazista diák, aki a tantermi kereteken kívül szeretne a tudományokkal foglalkozni. Az ÉKT első napján, amikor a csomagmegőrző szobában becsatlakoztam egy csapatnyi ismeretlen diáktársam beszélgetésébe, rájöttem, hogy még nekem is van helyem a világban, és mégis léteznek hasonló diáktársaim. Úgy érzem, végre megtaláltam a helyem, még ha kicsit későn is, és rendkívüli örömmel tölt el, hogy részese lehetek a Mozgalomnak.