Kovács János


Tagozatvezető-helyettes

Elérhetőség: kovacs.janos (kukac) kutdiak (pont) hu

2004. április 23-án született Kecskeméten. Középiskolai tanulmányait a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium emelt matematika-informatika tagozatán végezte. 2023-ban érettségizett. Középszintű vizsgát tett fizika, emelt szintű vizsgát pedig matematika, kémia és informatika tantárgyakból. Ezek után felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem molekuláris bionika mérnök képzésére.
Főbb érdeklődési területei a matematika, informatika, biológia (genetika, immunológia), pszichológia, történelem.
Középiskolás évei alatt mindvégig a Kutató Diákok Mozgalmának aktív tagja volt.
Az elmúlt években számos projekten dolgozott. Első munkája a MateKIT nevű matematikai oktatóprogramja, melyet 2019 óta fejleszt. Az alkalmazás fejlesztését közvetlenül általános iskolás tanulmányainak befejezése után kezdte meg. Középiskolás évei alatt számos tudományos, innovációs versenyen vett részt:
Már kilencedik évfolyamos diákként, a 2019-2020-as tanévben vett részt először a TUDOK 2020 Műszaki és reáltudományi Tematikus Konferenciáján és a KutDiák Poszterversenyen oktatóprogramjával.
A következő évben részt vett a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, amellett, hogy ismét versenyzője volt a TUDOK 2021 Műszaki és reáltudományi Tematikus Konferenciájának.
Tizenegyedikes diákként vett részt először a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny, ahol 4. helyezést ért el. Ugyanebben az évben részt vett a Hlavay József Országos Diákkonferenciájának Junior Mérnökversenyén, a TUDOK 2022 Műszaki és reáltudományi Tematikus Konferenciáján, majd a döntőn. Továbbá a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 2. helyezést ért el MateKIT oktatóprogramjával.
Végzős évében még több versenyen vett részt.
A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián két projektje dicséretben részesült. A KutDiák Poszterverseny különdíjat nyert. A KutDiák Tudományos Esszépályázatán első helyezést ért el „Optimális billentyűzetkiosztás tervezése magyar nyelvre” című pályázatával. Részt vett a TUDOK 2023Műszaki és reáltudományi Tematikus Konferenciáján, ahonnan két projektje is a döntőbe jutott. Második díjat nyert Kyndryl – Informatika, műszaki tudományok szekcióban a továbbfejlesztett MateKIT projekttel és emellett bemutatta „Alternatív tanításmódszertan a fizika és matematika oktatásában” című munkáját kutatási terv tömb szekcióban. A Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen három projektet prezentált. Három beküldött pályamunkájával megnyerte a <19 Formáld a Világod! Szabadfogású Számítógép Versenyt. A tanév végén szervezett IX. Szegedi Innovatív Informatika Verseny Informatika szekciójának első helyezést ért el, Műszaki szekcióban különdíjat nyert.
Jánost a Magyar Innovációs Szövetség delegálta a 64th London International Youth Science Forumra, 2023 augusztusában a kéthetes konferencián egyedül képviselte Magyarországot. A rendezvény Science Bazaar nevű tudományos kiállításán szakértő zsűri és a többi 83 ország delegációja előtt mutatta be MateKIT projektjét.
János szívesen tanul nyelveket, komplex felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik angol nyelvből, emellett tanul németül és oroszul is.
Vezetőségi tagként fő célkitűzése a Kutató Diákok Mozgalmának népszerűsítése a magyar középiskolások között, a versenyző diákok és iskoláik közötti kapcsolatok erősítése.
A Kutató Diákok konferenciáin találkozott először a néptánccal, mellyel azóta szabadidejében foglalkozik. Emellett szívesen sportol, másik szenvedélye a karate.