Eliás János


 

Tagozatvezető

Elérhetőség: elias.janos (kukac) kutdiak (pont) hu

2000. március 20-án született Karcagon. Az általános iskola elvégzése után szülővárosában, a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol 2018-ban sikeres érettségi vizsgát tett, mellyel felvételt nyert a Debreceni Egyetemre. Történelem-angol szakos tanárnak készül, mivel a tantárgyak szeretete mellett a tudása átadását tekinti a hivatásának.

Fő érdeklődési területe a történelem, valamint a helytörténet. Három éve kutatja Karcag város, valamint a volt középiskolája történetét, ehhez kapcsolódó kutatásait számos versenyen értékelték helyezéssel. Iskolája régi könyvállományát a mentorával közösen megalapított Bujk Béla Kutatótársulat és Könyvműhely lelkes tagjaival együtt dolgozta fel és rendezte el.

A Kutató Diákok Mozgalmával 2017-ben ismerkedett meg, ekkor A Karcagi Református Gimnázium könyvtárának rejtett kincsei című pályamunkájával indult a TUDOK-on és ugyanebben az évben A Nagykunság doktora – Kátai Gábor élete és munkássága c. dolgozatával elnyerte a XV. Esszépályázat I. helyezését.

2018-ban a TUDOK-on helytörténet szekcióban Nagydíjat nyert. Előadásának címe: Karcagi diákok a Debreceni Református Kollégiumban a kezdetektől 1850-ig. A jelenleg is futó projektben a karcagi diákok debreceni tanulmányait, gyakoriságát kutatta és kutatja. Ugyanebben az évben erről szóló dolgozatát a XVI. Esszépályázaton I. helyezéssel díjazták, elért eredményei alapján meghívást kapott a Káptalanfüreden megrendezésre kerülő XXII. Országos Diákkonferenciára, ahol a Humán- és Társadalomtudományi Tagozat vezetőjének választották meg.

Hobbijai közé tartozik a családfakutatás, gitározás, valamint az olvasás.

Hogy miért jó KutDiáknak lenni? Több okból: Egyrészt a kutatás szabadsága, másrészt az itt kialakuló, gyakran újabb projekteket alkotó munkakapcsolat miatt, s harmadrészt, amely talán a legfontosabb: a barátságok kialakulása miatt.